«اکنون هنگامیست که جهان درونمان ویران می شود، هنگام مرگ و تهی شدن از عشق، هنگامی که عزیزانمان مهجوراند و خودمان هم درمانده و ناامیدیم ، بنابراین باید جهان خویش را از نُو بیافرینیم، باید تکّه های آن را کنار هم بگذاریم، در دلِ بخش های مردۀ درونمان زندگی بدمیم و آن را بازآفرینیم»

هانا سگال

تأثیرگذاری و نقش سگال به شکلی کاملاً غیرمنتظره رخ داد، زمانی که این نقل قول او، از مقالۀ «رویکرد روانکاوی به زیبای شناسی۱» به عنوان میثاقی برای پروژۀ نقاشی دیواری مرکز تجارت جهانی مورد استفاده قرار گرفت؛ اتّفاقی که خودش از آن بی خبر بود. این پروژه پس از حملۀ تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با آفرینش یک نقاشی دیواری با ارتفاع ۷۰ پا بر روی ساختمان اِکوتابل۲ در نیویورک، به عنوان نمادی برای نجات زندگی از نابودی طراحی شد.

سال های نخستین زندگی

هانا سگال در سال ۱۹۱۸ در لودز لهستان۳ در خانوادۀ فرهیختۀ هانا پوزناسکا به دنیا آمد. او در ورشو۴ بزرگ شد؛ والدینش به اقتضای شرایط همواره در حال مسافرت بودند. از دست دادن خواهر چهارساله اش، وندا در سن دو ونیم سالگی اندوه جانسوزی برای او بود. هانا گفت که او در خانه کودک تنهایی بود و به همین دلیل خیلی روی مدرسه سرمایه گذاری کرده بود.
در سیزده سالگی خانواده اش به جنوا۵ نقل مکان کردند و او در آنجا با فرهنگ ها و موقعیّت های سیاسی متفاوت آشنا شد. او در سن شانزده سالگی به منظور شرکت در آزمون نهایی دوران متوسطه به لهستان برگشت. او در حد توان تمام آثار فروید را خواند و مطالعاتش را فراتر از فروید ادامه داد. خانوادۀ سگال از جنوا اخراج و به پاریس عزیمت کردند که هانا نیز در سال ۱۹۳۹ به آنان ملحق شد. در سال ۱۹۴۰ به بریتانیا رفتند و هانا برای اتمام تحصیلات پزشکی به آیدنبورگ۶ رفت.

فعّالیت حرفه ای و آثار

سگال در سال ۱۹۴۵ و در سن ۲۷ سالگی از سوی انجمن روانکاوی بریتانیا مجوز صلاحیت روانکاوی دریافت کرد. در سال ۱۹۴۶ مقالۀ جریان ساز و مهم کلاین با عنوان «یادداشت هایی در باب برخی سازوکارهای اسکیزوئید» منتشر شد و سگال که نزد کلاین تحلیل میشد، در مورد این مقاله گفت: «این مقاله شگفتیای بود که هنوز هم آشناست». سال های پس از دریافت مجوز، برای او پُربار بودند. هانا نخستین فرزندش را به دنیا آورد و دو مقاله را به رشتۀ تحریر درآورد؛ مقالاتی که پایه گذار آن چیزی بودند که هانا تحت عنوان «برنامۀ نیمه آگاه۷» برای باقی زندگی اش توصیف می کرد.

نخستین مقاله، که بعد از مقالۀ دیگر چاپ شد، «رویکرد روانکاوی در زیبایی شناسی» بود و مقالۀ دوم که در آن با عنوان «اَبعادی از تحلیل یک روان پریش» چاپ شد. در این برهه، بنیان دو حوزۀ علاقه مندی قابل توجه او پی ریزی شد: خلّاقیت و روان پریشی. این مقالات که در ابتدا در مجلۀ بین المللی روانکاوی چاپ شدند و مقالات دیگری که در طی دوره ای ۳۰ ساله به رشته تحریر درآمده بودند، در نهایت در قالب نخستین مجموعۀ آثار هانا سگال، با نام اندیشۀ هانا سگال: هذیان و خلّاقیت هنری و رساله های روانکاوانۀ دیگر (۱۹۸۶) به صورت یکجا چاپ شدند.

سگال در سال های نخستین حرفۀ روانکاوی خویش دو پیش درآمد بر کتابهای اندیشۀ ملانی کلاین (۱۹۶۴) و کلاین (۱۹۷۹) نوشت. بتی جوزف۸ بیان میکند که «سگال نه به خاطر تحلیل شدن توسط کلاین، بلکه به طور شهودی او را فهمیده است، فهمی ژرف تر و با هوشمندی بالاتر». سگال در زندگی حرفه ای طولانی خویش که صرف درمان، آموزش و نگارش در مورد روانکاوی شده بود، سه کتاب دیگر با عناوین رؤیا، خیالپردازی و هنر (۱۹۹۱)، روانکاوی، ادبیّات و جنگ (۱۹۹۷) و دیروز، امروز و فردا (۲۰۰۷) را تألیف کرده است.

مفاهیم متضاد

صحبت کردن در مورد اینکه سگال تا چه حد در مورد مفاهیم متضاد نوشته است، قدری دشوار به نظر میرسد. به عنوان مثال، این موضوع را می توانیم در مقاله های نخستینش در مورد نمادها و معادلات نمادین، خلّاقیت و هذیان، غریزه زندگی و غریزه مرگ، خیال پردازی و واقعیّت ببینیم. او در واپسین کتاب خود بین هبوط آدم و حوا؛ و هبوط شیطان۹؛ و نظرکامی۱۰ و خلّاقیت پیوند برقرار میکند. سگال در حوزۀ اجتماعی-سیاسی، رابطۀ بین عقل و نیروهای روانپریشی در قضیّۀ گسترش سلاح هسته ای، جنگ و اهمیّت نمادین و تأثیر روانی واقعۀ ۱۱ سپتامبر را بررسی و تبیّین میکند.

سگال، هربرت روزنفلد۱۱، ویلفرد بیون۱۲ و بتی جوزف گروه کوچکی از اندیشمندان برجسته را تشکیل دادند که تأثیر آن بر شکل گیری روانکاوی محوری مانده بود. آنان در روزهای آغازین یکدیگر را در سمیناری کوچک ملاقات می کردند که توسط کلاین و جان استاینر۱۳ اداره میشد. آنان کار مقدماتی خود را به عنوان یک «امیدواری پیشگامانه۱۴» توصیف میکردند. سگال با نزدیک شدن سال های پایانی زندگی اش در مورد آیندۀ روانکاوی متأمل شد و آهنگ کلام و افکار او از امیدواری به جبرگرایی۱۵ تغییر جهت داد. او همچنان بر اهمیت اساسی توجه به قدرتِ بخش روانپریشِ شخصیت در بیمار، در ذهن روانکاو و در جهان سیاسی-اجتماعی ادامه داد. سگال در ۲۰۱۱ چشم بر جهان فروبست.

نیلولا آیبل هرش (۲۰۱۲). برگفته از وبسایت میراث ملانی کلاین

آثار مهم

  • ۱۹۶۴ Segal, H. Introduction to the Work of Melanie Klein. Heinemann; republished by Hogarth Press.

  • ۱۹۷۹ Segal, H. Klein. Fontana.

  • ۱۹۸۶ Segal, H. The Work of Hanna Segal: Delusion and Artistic Creativity and other Psycho-analytic Essays. Free Association Books.

  • ۱۹۹۱ Segal, H. Dream, Phantasy and Art. Routledge.

  • ۱۹۹۷ Segal, H. Psychoanalysis, Literature and War. Routledge.

  • ۲۰۰۷ Segal, H. Yesterday, Today and Tomorrow. Routledge.

پی نوشت:


[۱] A psychoanalytical approach to aesthetics

[۲] Equitable

[۳] Lodz

[۴] Warsaw

[۵] Geneva

[۶] Edinburgh

[۷] Semiconscious plan

[۸] Betty Joseph

[۹] Lucifer

[۱۰] Voyeurism

[۱۱] Herbert Rosenfeld

[۱۲] Wilfred Bion

[۱۳] John Steiner

[۱۴] Pioneering optimism

[۱۵] Determination