الا شارپ (۱) در انگلستان، در نزدیکی کمبریج به ‎دنیا آمد. او در دانشگاه ناتینگهام به مطالعۀ ادبیات، تئاتر، و شعر پرداخت و تا اوایل دهۀ چهل‎ سالگی به کار آموزگاری مشغول بود. علاقۀ او به روانکاوی از عشقش به ادبیات و کار آموزگاری‎ با جوانان ایجاد شد. او توسط هانس ساکس (۲) در برلین تحلیل، و در سال ۱۹۲۱ به یکی از اعضای انجمن روانکاوی بریتانیا (۳) بدل شد. او به‎عنوان آموزگار، ناظر، و آموزندۀ روانکاو ، عضوی فعال به حساب می‎آمد. شارپ همواره در موضوعات بحث ‎انگیز مشارکت کرده، و نقش چشمگیری در چندی از آن‎ ها داشت.

باور فروید مبنی بر این‎که مضامین اصلی نظریه‎اش برگرفته از مکاشفات اشعار بوده، و روانکاوی در نتیجۀ دگرگونی علمی سنت‎های ادبی محبوب وی شکل گرفته، در کار بالینی و آثار شارپ تجسم یافته است. کتاب تحلیل رویا: راهنمای عملی روانکاوان (۴) وی که در سال ۱۹۳۷ منتشر شد، هنوز هم چاپ می‎شود و اکنون (۲۰۱۵) به زبان ژاپنی ترجمه شده است. علائق شارپ او را به کاربست واقعی روانکاوی کشاند، و در نظریات و مفاهیم زیربنایی آن در زندگی روزمره عمیق کرد. او از هنرهای تجسمی، زیبایی‎شناسی، تخیل، خلاقیت، استعاره، و نمادگرایی نگاشته است. تمامی مقالات او دربارۀ فن، نظریه، و تفسیر ادبیات در مدت حیاتش، که بیشترشان در مجلۀ بین‎المللی روانکاوی (۵) به چشم می‎خورند، تحت عنوان مقالات گردآوری‎شدۀ روانکاوی در سال ۱۹۵۰ به چاپ رسیده‎اند.

وقتی مقالات الا شارپ را می‎خوانیم، بلافاصله به علت جذابیت او پی‎ می‎بریم. سرراستی و صراحت مشخصۀ آثار‎ او در نوشته‎های روانکاوی نادر است. گشودگی او نسبت به کار بالینی خویش، و صداقتی که با آن خواننده را به تماشای نحوۀ عملکرد ذهن خود دعوت می‎کند، چاره‎ای جز دوست داشتنش باقی نمی‎گذارد. او سبک نگارشی شایسته و درک مجربی از هنر آموزگاری دارد. شارپ با به‎کارگیری شهودی ذهن خویش، دو دهه پیش از هیمن، وینیکات، و راکر، درکی از انتقال-انتقال متقابل را باعث شد که سرانجام این مفهوم را وارد نقشۀ نظری کرد. او به‎واسطۀ پیشینۀ ادبی‎ خویش، و به‎خصوص، تکیه بر دانش بیان شاعرانۀ اشعار بزمی، یک نسل پیش از لکان دربارۀ اهمیت زبان، و دستور زبان ناآگاه نگاشت.

او احتمالاً بیش از هر چیز با هفت مقاله در باب فن خویش شناخته می‎شود. شارپ در این مقالات که در ابتدا سمینارهایی برای کارآموزان انجمن روانکاوی بریتانیا در دهۀ ۱۹۲۰ بود، چگونگی قراردهی خلاقیت شخصی و به‎کارگیری مخیلانۀ خود(۶) در قلب فرآیند روانکاوی را نشان داده است. مقالۀ اول او منحصراً به مسائل تحلیلگر، و آن چیزی اختصاص یافته که شارپ پیش‎ نیازهای ضروری برای فن‎آموزی می‎دانست. او تأکیدی جدی بر نیاز هر تحلیلگر آتی به درک اهمیت این مسئله داشت که تحلیلگر در وهلۀ اول باید یک بیمار باشد. درواقع، او همواره باید خود را همچون یک بیمار درنظر بگیرد.

این نگرش تمامی تفاوت میان فن‎آموزی به‎مثابۀ موجودیتی زنده، یا درمقابل، به‎عنوان دانشی مرده است. روانکاوی هم علم و هم هنر است. او در جایی گفته «جایی‎که فن هنر نباشد، روانکاوی علمی زنده نخواهد ماند. بدنۀ دانش با افزایش مهارت فنی افزایش می‎ یابد، نه با حیله‎گری گمان‎پردازانه». او معتقد بود که کار بالینی با محتوای درونی ذهن فرد، و ظرفیت حرکت و قابلیت ارتجاعی این ذهن شکل می‎گیرد.

الا شارپ معتقد بود که هیچ روانکاوی، صرف نظر از میزان تجربه و مدت زمان شناخت بیمار، نمی‎تواند همه چیز را دربارۀ او بفهمد. در ارتباط با درک ذهن، شارپ معتقد بود که میزان بینش فرد از یک مسیر، با کوری متناظر نسبت به مسیرهای دیگر همراه است. الا شارپ می‎دانست که اندیشه‎های نو باعث پیشرفت بشریت می‎شود و آن‎هایی که دانشی نو ارائه می‎دهند، شایستۀ احترام‎اند. اما جدای از این‎که اندیشه‎ها به‎محض عمومی شدن، آزادانه در اختیار همه قرار می‎گیرند، این آزادی ذهن افراد است که از هر چیزی مهم‎تر است، و تجلیل این آزادی در زندگی روزمره، گواهی بر دوام آن است.

او  در توضیح آنچه از زندگی کاری اش حاصل شده می‎نویسد:

«درحالی‎ که کار اصلی ما با ذهن ناآگاه بیمار است، اما شخصاً معتقدم غنی‎سازی ایگوی فرد به‎واسطۀ تجارب دیگران راضی‎کننده نیست. من به‎خاطر مرزهای محدود زندگی شخصی، و به‎خاطر محدودیت در زمان، مکان، و محیط، اشکال غنی زندگی را به‎واسطۀ کارم تجربه کردم. من با انواع و اقسام زندگی‎ها ارتباط برقرار کردم؛ تمامی شرایط قابل‎تصور، تراژدی و کمدی انسانی، شوخ ‎طبعی و کج‎ خلقی، آسیب ‎‎‎ها و شکست ‎‎ها، و سرسختی ‎‎ها و چیرگی‎ های شگفت‎انگیزی که برخی افراد در تقدیر انسانی خویش بر آن ‎ها نائل می‎آیند. شاید به این خاطر است که شخصاً از انتخاب روانکاوی بسیار خشنودم، تنوعی غنی از انواع تجربۀ انسانی که به بخشی از من بدل شده‎اند، و اگر به خاطر کارم نبود، هرگز در یک زندگی فانی برای تجربه یا درک متعلق به من نبودند».

ماوریس ولان ۲۰۱۵

منبع:

http://www.psychoanalysis.org.uk/our-authors-and-theorists/ella-sharpe

پیوست:


(۱) Ella Sharpe

(۲) Hans Sachs

(۳) British Psychoanalytical Society

(۴) Dream Analysis: A Practical Handbook for Psychoanalysts

(۵) The International Journal of Psychoanalysis

(۶) self